2017. okt 01.

Y faktor

írta: Mandarin.
Y faktor

Igen, igen, még csak véletlenül sem X, nem gépeltük el! És bár csak egy betű változott, higgyétek el, ez sokkal nagyobb karakterbeli különbség, mint elsőre látszik.

30y megvan? Zárójelben jegyezném meg, hogy október végén óriási projekttel készül a banda! Tehát a 30y és a Made in Pécs álmodott egyet és létrehozott egy tehetségkutatót. De nem ám a tv-s műsorokban látott, óriási teremben, szanaszéjjel világított színpad előtt, hatalmas asztalnál ülő, agyonsminkelt zsűritagokkal és megírt szövegeikkel telit, hanem valami egyszerűen csak igazit. Kitalálták, hogy helyi zenekaroknak írnak ki versenyt, melynek során egy, a szervezők által válogatott 10-es dallistából kell a jelentkezőknek egyet át/feldolgozniuk.

21427225_1554571171270901_7747675520730730722_o.jpg

A dalok listája:

Kispál és a Borz: Jelvény nélkül
Persona Non Grata: Simson
Hétköznapi Csalódások: Ájn, cváj, dráj
Szélkiáltó: Átfúj rajtam a szél
Megasound System: Üssük le a DJ-t!
David Bowie / Nirvana: The man who sold the world
The Beatles: I’m only sleeping
The Dead Milkmen: Punk Rock Girl
Amy Winehouse: You know I’m no good
Temple Of The Dog: Hunger strike

A hét döntős:

  • DiizPécsörz
  • The Allreadies
  • Deindolls
  • The Tablespoon
  • Pavlov
  • Ivyz
  • Kaktus

A nyeremény pedig, hogy november 22-én, az A38-on főműsoridőben játszhatnak a 30y, a Bezzeg a kurva Beckek és a Made in Pécs Fesztiválon is fellépő liverpooli Strange Collective előtt. 

„Részben azért tartom fontosnak a hasonló kezdeményezéseket, mert azt képzelem, hogy sok idétlen tehetségkutató van az országban és ezek helyett kevésbé idétleneket kellene csinálni. Olyat, ami azokról a srácokról és lányokról szól, akik zenét csinálnak.” – mondja Beck Zoli, a 30y frontembere. „Azt képzeltük, hogy a 30y-nak van egyfajta kialakított világa, és ha ez tényleg létezik, akkor reményeink szerint bevonzza azokat a zenekarokat, zenét csináló embereket, akik a zenélésben nem valamiféle sikert, népszerűséget vagy efféle külső szempontokat figyelnek. Vannak olyan emberek, zenekarok, akik számára nem választás zenélni. „Nem tudnak” mást csinálni, mint zenélni!”

 

via GIPHY

A szeptember 30-ai döntőre 7 együttest válogattak be. És bár a program 19.00-kor kezdődött, szép számban voltak lelkes rajongók, akik kedvenc zenekaraik 20 perces koncertjei miatt jöttek el zúzni.

„A felhívásra 26 pályamunka érkezett be, a zenekaroknak az volt a dolga, hogy öt pécsi és öt nemzetközi dalt dolgozzanak fel. Utóbbiak esetében olyan előadóktól kerestünk dalokat, melyek a szívünkhöz közel állnak. Ezek az előadók már nem élnek, így tudunk tisztelegni előttük, van ebben a dologban egy óvatos emlékállítás is. „ Mesélte Zoli és kihangsúlyozta: „Nem is rangsort állítunk, inkább az van a fejünkben, hogy az a három zenekar, akiket választunk, úgy tudjanak megmutatkozni a 30y héten az A38 Hajón, hogy ahhoz az ideológiához vagy világlátáshoz álljanak közel, amit mi is képviselünk. Így aztán végképp nincs versenyhelyzet! Mindenki magával versenyez, amikor zenekart csinál. A Red Hot Chili Peppers nem a Green Day-el vagy a Pearl Jam-el versenyez.  Az RHCP saját kérdése az RHCP-n belül van, és mind ez érvényes az előbb említettekre is. Reményeim szerint a 30y is így működik. Ilyen értelemben tehát mindenki a legjobb zenekar. A The Allreadies - ami most szól éppen – a világ legjobb The Allreadies-e. Mert, hogy nekik magukat kell meghaladniuk, nem pedig más zenekarral versenyezniük. „

 Az este végén különdíjakra is sor került, három előadónak -akik a végső döntőbe nem kerültek be- lehetősége van az A38 kiállítótermében kiskoncertet adnia:

  • Kisesti
  • Pénzeli Gabi
  • Nemes Gábor Kölyök

A Made in Pécs különdíját pedig, melyet Papp András adott át a Deindollz kapta. Nyereményük, hogy az Est Caféban előzenekar lehetnek egy nagykoncert előtt. Erről infók hamarosan.

 A három zenekar pedig, akiket láthat minden budapesti és nem budapesti november 22-én az A38-on:

The Tablespoon

A feldolgozott szám: Persona Non Grata: Simson

„Egyszer nyertünk egy akusztikus tehetségkutatót, amit nagyon élveztünk és nagyon szerettünk, de az igazi nyeremény az, hogy az eredeti felállásban is elismertek minket. Az A38 visszük állandó vendégzenészünket, Fredit, akit nagyon sokszor felkértünk, hogy billentyűzzön nekünk a zenekarban. Egyébként vele nyertük meg anno az akusztikus versenyt is. „

Ivyz

A feldolgozott szám: Amy Winehouse: You know I’m no good

„Kurva boldogok vagyunk! Tényleg nagyon, hihetetlenül boldogok vagyunk! Az A38ra pedig ennél tízszer nagyobb bulival készülünk! Személy szerint mi a The Tablespoont juttattuk volna még be, ha mi is választhattunk volna, de hát be is jutottak. Min nekik szurkoltunk nagyon, majdnem annyira szurkoltunk nekik, mint magunknak!”

Kaktus

 

A feldogozott szám: David Bowie / Nirvana: The man who sold the world

„Nem számítottunk rá, hogy a három közé kerülünk. Attól függetlenül, hogy bízunk abban, hogy jó az, amit csinálunk, mindamellett, úgy érezzük, hogy annyira nem illünk bele úgymond a profilba. Akik bekerültek, mint tök fasza rock zenészek, a 30y is egy tök fasza alter- rock zenekar, ehhez képest mi picit furák vagyunk. De ettől függetlenül nagyon örülünk neki. Az biztos, hogy az új készülő lemezről játszunk majd dalokat az A38-on, mert van már több dalunk, csak még eddig nem akartuk őket ellőni. Valószínűleg a feldolgozást is visszük, amit erre a tehetségkutatóra késztettünk. Nekünk az este győztese egy nem győztes, a Pavlov nevű zenekar, melyben a Kárai Bence játszik. Mi szerettük volna, ha ők bekerülnek, de kitaláltuk, ha nem így lesz elhívjuk Bencét, hogy énekeljen velünk valamit. Ő lesz a sztárvendégünk az este folyamán. „

Kép: Y faktor-facebook

Szólj hozzá

30y Pavlov kaktus ivyz madeinpécs Deindolls TheAllredies DiizPécsörz EstCafe Yfaktor TheTablespoon