2016. máj 05.

Borús idő, fergeteges hangulat ‒ Dübörgő Vattacukrok & Lenthár Balázs

írta: zabaldazenet
Borús idő, fergeteges hangulat ‒ Dübörgő Vattacukrok & Lenthár Balázs

A PEN-t közvetlenül megelőző napon, szerdán sajnos nem volt hozzánk kegyes az időjárás. A Színház térről a Nappaliba kellett menekülnünk a fellépőkkel, akik a Dübörgő Vattacukrok és Lenthár Balázs voltak. Ám a borús idő fergeteges hangulattal párosult: a megszólaló dallamokra és énekekre jártak a lábak, tapsoltak a kezek, sőt, sokszor még én magam is dúdoltam vagy énekeltem a szöveget ‒ nyilván halkan, úgy döntöttem, az mindenkinek jobb. 

Dübörgő Vattacukrok

Fotó: Szanyi-Nagy Judit
Fotó: Szanyi-Nagy Judit

 

Egészen 2010-ig nyúlik vissza a banda története: a szigetvári Weiner Leó Zeneiskola falain belül alakultak meg Gersy Károly Döde zenész, zeneszerző és zenetanár vezetésével. Nem kisebb céljuk volt, minthogy a diákok megtanulhassanak zenekarban zenélni, megismerjék a színpadi folyamatokat, emberi és technikai oldalról is. Repertoárjuk egészen a klasszikusoktól a punkon, reggae-n keresztül a filmzenékig tart. Fellépéseiken számos feldolgozást játszanak, így az alább meghallgatható Ocho Macho-dalt is elhozták nekünk Pécsre.

Tagok:

  • Meszes Zsolt – billentyű
  • Kiss Bence – dob
  • Piros Bence – szólógitár
  • Gersy Károly – basszusgitár, vokál
  • Papp Fanni – gitár, vokál
  • Lukács Dorottya – szólóének, gitár

A koncertjük után sikerült elkapnunk az egész bandát, a kérdésekre azonban elsősorban Gersy Károly Döde (basszusgitár, vokál), Lukács Dorottya (szólóének, gitár) és Papp Fanni (gitár, vokál) válaszoltak.

Mi jut eszedbe először, ha azt mondom, PEN?

Gersy Károly Döde: Toll! Jó, csak hülyeségből mondtam. Egyébként csak épPEN eszembe jutott. Amúgy Pécsi Egyetemi Napok, és hogy tavaly is játszottunk, szuper volt, idén is játszottunk, idén is szuper volt.

Lukács Dorottya: És jövőre is szeretnénk, azt is, hogy szuper legyen. (nevetnek)

Melyik külföldi zenekarban lennél tag?

Gersy Károly Döde: Keith Richardsot kitúrnám a helyéről, egy-két turnéra elviselném ezt a szituációt.

Papp Fanni, Lukács Dorottya: Hú, elég sok van.

Lukács Dorottya: Ha lenne Beatles, akkor abban lennék tag.

Milyen sütemény lennél?

Gersy Károly Döde: Amilyet te szeretsz, úgyhogy te tudod a pontos választ! (nevetnek)

Milyen ruhadarab lennél?

Lukács Dorottya: Egy lyukas zokni, ami elkezdett kicsit fesleni már.

Milyen időjárás lennél?

Papp Fanni: Napfelkeltés napsütéses idő.

Lenthár Balázs

Fotó: Szanyi-Nagy Judit
Fotó: Szanyi-Nagy Judit

 

2008-ban kezdett aktívan koncertezni, először csak pécsi kocsmákban tűnt fel, kisvártatva azonban megjelent utcazene és más fesztiválokon, füstös csehókban, koszlott árokpartokon országszerte. Szellemiségét és zenéjét tekintve "kocsmatrubadúr, aki a számkivetettek, kocsmatöltelékek és önpusztító dimenziókalandorok világát idézi meg mocskos blues- és rock’n’roll-sanzonjaival".

Mi jut eszedbe először, ha azt mondom, PEN?

Hát, régi motoros vagyok; gyakorlatilag, amikor újra meghonosították a PEN-t, akkor már a 2006-os nagy klasszikus csapatban benne voltam. Először vikingként, aztán kommunista mozgalmárokként szerepeltünk a csapatjátékokban ‒ ez a két erős és határozott élmény, ami először eszembe jut, és egyben nagyon pozitív is. Visszaemlékezve: általában a zenei felhozatal sokszínűsége volt az, ami hihetetlen perspektívákat nyitott. Például 2009-ben a Firewater-koncert, amikor már én is csak zenélni jártam a PEN-re. A zenei paletta minden sarkából sikerült összegyűjteni olyan produkciókat, melyek hiánya nagyon fájt volna: DJ Krush és Vágtázó Csodaszarvas egy fesztiválon. Mostanában sajnos kevésbé követem figyelemmel a PEN-t, főleg résztvevőként, mivel már máshol élek. Ez egy hangulatos, kedves fesztivál, tökéletes arra, hogy a nyári fesztiválszezon nyitánya legyen.

Melyik külföldi zenekarban lennél tag?

Nyilván a Beatlesben. Azért, mert szórakoztató lehet lemezenként új zenei műfajokat feltalálni, mint ahogyan ők tették. Véleményem szerint '66-tól felfelé érdemes őket hallgatni, ekkor a joviális, "jejejéző", gombafejű srácokból csúnya, szőrös, drogos bácsik lettek, akik megtanultak zenélni, és jobbnál jobb dalokkal rukkoltak elő. Újabb és újabb, később nagyon menő zenei műfajokat találtak.

Milyen időjárás lennél?

Érdekes kérdés. Gatyarohasztó hőség nem szívesen lennék, mert akkor a borospincébe menekülünk, szóval olyankor inkább az ember lennék a borospincében. Az őszi borongós, esős történet bizonyos hangulatokban megfelelő, de nem akarok állandóan búval baszott lenni. A bluesnak is megvan az a sajátossága, hogy időnként tud vidám lenni. Az szívesen lennék, ami mindenkinek tökéletesen megfelel: maximum 20-25 fok, enyhe szellő, napsütés.

Szólj hozzá

ZEN Pécsi Egyetemi Napok Lenthár Balázs PEN 2016 Zenélő Egyetem Dübörgő Vattacukrok