2017. ápr 29.

Frissek, ropogósak: xyFlies

írta: Mandarin.
Frissek, ropogósak:  xyFlies

 

A Pécsi Egyetemi Napok tavalyi ötletéhez híven, idén is felhúzott egy ZEN ’n ’ Roll színpadot. A Zenélő Egyetem és a PEN felkarolja a pécsi, kezdő zenekarokat és fellépést biztosít nekik profi környezetben. Minden PEN-es napot egy helyi banda nyit. Ismertetőül készítettünk egy-egy beharangozó interjút a zenekarokkal. Olvassátok a srácokat neten, élőben meg sörrel a kézben, lelket kiordítva ugráljatok a koncertjeiken. Kezdés minden délután 17.15 -kor! Az yxFlies nevében Weiling Márton, basszusgitáros nyilatkozott.

 13901511_904203559686017_7835887493380168483_n.jpg

Meséljétek el a banda-sztoritokat!

 A kezdetek kezdete 2011-re nyúlik vissza amikor a Mikivel kitaláltuk, hogy szeretnénk mi is egy menő zenekart. Ekkor körülbelül 13-14 évesek voltunk. Persze semmi eredménye nem lett. Dani 2012 elején csatlakozott, ekkor már elkezdtünk feldolgozásokat játszani. Benedek belépése volt az igazán meghatározó, mivel ő az elején kijelentette ,hogy ő nem hajlandó feldolgozásokat játszani. Ekkor kezdődött talán el a zenekar élete. Három évig készültek a számok, aztán nagy nehezen rávettük magunkat, hogy stúdióba menjünk. MumamwiSound közreműködésével adtuk ki első lemezünket, mely Törpék és tündérek nevet kapta. Egy évvel később pedig megjelent a Mondom Néha! albumunk. Talán dióhéjban ennyi.

Szerintetek mi a kulcsa annak, hogy egy zenekar sikeres legyen? Nektek mit jelent a siker?

Ha tudnánk, hogy mi a siker kulcsa valószínűleg már éltünk volna a lehetőséggel. (nevet)

Elég nehéz lenne megfogalmazni, hogy mi számít számunkra sikernek. Egy eredményes zenélés, egy jó fellépési lehetőség, újságban szereplés vagy egy pár jó szó már annak számít.

Mi a zenekari „motorotok”. A plusz, aminek segítségével újra és újra színpadra álltok és keresitek a lehetőséget?

Talán az az érzés, amikor  emberek  előtt zenélünk , majd lejövünk a színpadról és azt érezzük: „hú, ez nagyon jó volt”  és ezt is kapjuk vissza.

Melyik magyar/ külföldi zenekar inspirál titeket? Van ilyen egyáltalán?

Igazából mind a négyen mást hallgatunk. De vannak közös pontok azért. Nem szeretnék igazából semmilyen előadót kiemelni.

Hol lehet titeket elérni a nyáron?

Budapesten a Gólyában lehet majd minket elcsípni július elején illetve július 23-án a Művészetek Völgyében játszunk a Kocsor házban.

Ha kapnátok egy turnébuszt, teljesen ingyen, költségekkel nem törődvén ti alakítanátok ki/ rendeznétek be magatoknak, akkor milyen lenne?

Valószínűleg szigszalaggal lenne a külsejére ragasztva hogy xyFlies. Kényelmes ülések , hűtő tele sörrel és dohányzó lenne ,hogy ne keljen megállni félóránként cigizni. De ezen igazából nem sokat gondolkodtunk még eddig. 

Ha a bandátok egy fűszer lenne, mi lennétek?

Holnap jó idő lesz ?

 

 Fotó:xyFlies

Szólj hozzá

interjú ZEN PEN Zenélő Egyetem PEN 2017 xyFlies