2017. aug 20.

„Rák ment a hajamba, delfin ment a szemembe!”

írta: Mandarin.
„Rák ment a hajamba, delfin ment a szemembe!”

Ezzel a mondattal találkoztam először egy Ricsárdgír koncerten, még pár évvel ezelőtt a Fishing on Orfűn. Délután volt, tűzött a nap, mi meg az orfűi tó partján hesszeltünk, pont a vízi színpaddal szemben. Teljes volt az idill és első blikkre indokolatlan a talpalávaló.

A „hol is kezdjemet’’ tehát én, a szokásos tanácshoz híven, a legelején kezdem. A fent említett sor első emlékem a Ricsárdgír zenekarról. A következő fél órában könnyesre röhögtük magunkat a havercsajommal és rohantunk a többihez, hogy elújságoljuk: megtaláltuk ’A’ zenekart. Óriási szerencsénkre pár órával később már a fesztivál területén játszottak a srácok, így egy délután alatt két frenetikus koncerten hagyhattuk el az életünket. Mondanom sem kell, hogy a kettes számú is visítva röhögéssel zajlott. Szeretném kihangsúlyozni, hogy ez nem az amolyan kinevetés kategóriája volt. Soha életemben nem találkoztam még ennyire szórakoztató bandával. Ott, a fák árnyékában és az ugrálásunktól felvert por homályában lettem szerelmes.

 295486_535928289765361_298253847_n.jpg

A banda Szentendrén alakult, facebook oldaluk leírása szerint: hobbipop, technopunk, art-fart rock a zenei stílus, amit képviselnek. Bár azt gondolom esetükben nem a kategóriába sorolás a lényeg. Inkább az, hogy a koncertjeik egytől-egyik olyan szürreálisak, mint mondjuk ez a klip:

Persze biztosan egyedivé teszi a fellépéseket a tagok hihetetlen „humora”. Idézőjelbe kell tennem, ugyanis hallottam már, hogy valaki ezt nem tartja annak. Így hát a srácok talán nem lesznek a mainstreem pop áldozatai és az őket megkereső bankok, gyorséttermek vagy egyetemek arcai. Remélhetőleg nem látom majd őket a reggeli műsorok egyikében és így talán a koncerteken is lesz helyem, hogy kiugrálhassam a lelkem.

Fontos azt is megjegyezni, hogy egyedi hangzással operál a banda. A szintiről először a művészein kidolgozott Dj BoBo alapok jutottak eszembe Scooter-el vegyítve. Azt hiszem annyira nem nyúltam mellé. Itt most egy link következne, ahol LACÍÍÍ (Paál László, szintetizátor- a szerk.) egy Scooter számot nyom el, de sajnos erről nincs jó minőségű, csak mobilos koncertfelvétel. Nagy szerencsénkre az utóbbi időben viszont minden saját dalt felpakoltak a youtube-ra, így karosszékünk kényelméből élvezhetjük egy pohár bor mellett, a gyertyafényben….Nem! Tessék elmenni a koncertre!!! Bár a következő hónapokban lesz egy kis pihi a zenekar részéről, valószínűleg azért, hogy olyan kifinomult meglepetésekkel állhassanak elő 2018-ban, mint az augusztus 17-én megjelent Mindenki boldog című daluk. A klip erősen politikai tartalmú, a GÍRFAN-ok meg is lepődhettek, mert eddig nem volt példa a zenekar hasonló állásfoglalására: 

Szóval itt van nektek egy Kád, csak legyetek elég türelmesek!

 

 Fotó: Ricsárdgír facebook oldal

 

 

 

Szólj hozzá

kád ricsárdgír balkonytv